Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Dennis Domian

DENNIS DOMIAN

Poznajem jednog dječaka koji mi je u rodu.Problem je u tome što nije prihvaćen u društvu.Zna se tući s ostalima ali uvijek on najviše dobije Danas su ga trojica istukla bez veze a ravnatelj i pedagog nemogu ništa tu učinitis tim dječacima Trude se ali nekoj djeci to ne dolazi do glave Što da radim,uvijek mu nekako pokušam pomoći ali mislim da to nije dovoljno Kako da mu pomognem?

Pepa, 14

Draga Pepa, hvala ti na javljanju! Jako je lijepo od tebe to što brineš o svom rođaku i što mu pomažeš. Pokušaj mu objasniti da nasilje nikada nije rješenje. On ne smije započinjati tučnjavu, niti odgovarati na provokacije kojima ga ostali izazivaju i započinju sukob. Trebao bi naučiti ignorirati takve zlostavljače i prijaviti ih odraslim i odgovornim osobama. Znaju li njegovi ili tvoji roditelji u kakvoj se situaciji nalazi? Ako ne znaju, obavezno ih uputi u to ili razgovaraj s rođakom i potakni ga da im se sam povjeri. Ravnatelj i pedagog će morati poduzeti određene mjere, odnosno sankcije, kako bi kaznili zlostavljače i spriječili nasilje. Podsjeti ga da uvijek može nazvati policiju kad se nađe u situaciji kad ga netko vrijeđa, prijeti ili fizički napada. Isto tako, ako ste iz Hrvatske, može se javiti Hrabrom telefonu na besplatnu i anonimnu liniju za djecu svaki radni dan od 9 do 20 sati na broj 116 111, kako bi mu bilo lakše nositi se s cijelom situacijom i kako bi mogao porazgovarati sa stručnjacima. Ako više voli tipkati, može im se javiti na chat koji je otvoren svakim radnim danom od 15 do 19 sati. Nadam se da sam ti uspio bar malo pomoći!

Dennis Domian