Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Veronika Rosandić

VERONIKA ROSANDIC

Dogodilo se prije 8 mjeseci, ali i dalje imam probleme zbog toga! Moja tadašnja najbolja prijateljica me izvrijeđala putem interneta. Bilo je grozno,a te uvrede su glasile da sam debela, ružna, da imam podočnjake, bore... Bilo bi još sve uredu, ali joj je teta profesorica u našoj školi, te nam ima njemački! Moje ocijene sa 4,77 otišle su do 4,30. Znam, to nije velika razlika, ali ocijena 4 nije jednaka kao ocijena 5. Osim toga to je napravila i jednom dječaku (iz našeg razreda) koji je cijelo ljeto proveo u bolnici jer je naglo smršavio! U to vrijeme sam i ja to htijela, no mama i tata mi to nisu dopustili, a tek sad znam i zašto. Ona se sada druži sa razredom manje, točnije nitko se i dalje iz mog razreda ne druži sa njom (osim jedne djevojčice). Meni nije drago zbog toga, ali ona se i dalje pretvara da je najbolja i da joj nitko ne može ništa. No ponekad je vidim da me ljubomorno pogledava jer sam sad u puno većem društvu i okruženju negoli sam bila prije. Zašto me tako pogledavam?

Sabina, 14

Draga Sabina, hvala ti što si mi se javila i povjerila! Nešto slično sam i osobno doživjela u ranijim godinama… Žao mi je što si doživjela cyberbulling, i to od nekoga koga si smatrala najboljom prijateljicom. Je li sada to vrijeđanje završilo? Ako nije, pogledaj moje savjete drugima na ovoj platformi (https://uho.dkmk.hr/zona-savjeta/?influencer=5). Drago mi je čuti da su tvoji roditelji dobro napravili i odgovorili te od loše ideje. Bilo bi dobro da im se povjeriš i što se tiče ovog problema. Žao mi je što su ti se srozale ocjene iz njemačkog. Misliš li da je ta djevojka nešto rekla svojoj teti, odnosno vašoj profesorici? Ako da, moraš to prijaviti razredniku ili ravnatelju škole jer je to subjektivno ocjenjivanje. Ne znam zašto te ljubomorno pogledava, vjerojatno zato što ti zavidi na novoj i većoj ekipi. Neki ljudi su jednostavno takvi da im smeta tuđa sreća, dobrota i pozitivna energija, i takve ljude žele povrijediti kako bi se sami osjećali bolje. Ne dozvoli nikome da te vrijeđa, a pogotovo da ti sruši samopouzdanje! Drži se, uz tebe sam! Sretno i budi jaka.

Veronika Rosandić