Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Dennis Domian

DENNIS DOMIAN

Pozdrav, trebam savjet. Nedavno je radi mene na facebooku pokrenuta lavina zbog nekih stvari koje sam radio, ali ono sto nisam rekao je da sam seksualno zlostavljan od strane svecenika. Bilo me strah to prijaviti jer ne znam kako bi reagirala moja obitelj i okolina, bojim se da se ne pokrene nesto za što se mene moze okriviti i osuditi, cak su na facebooku govorili o tome kak sam gay (peder) i to dijeliti dalje. Koji je tvoj savijet? Dali da se obratim drugom svećeniku ili da ipak sve to prijavim? Nije mi lako jer je veliki pritisak na meni, jednostavno se bojim da ne puknem od svega. Na antidepresivima sam zadnjih 10 mjeseci i strah me zbog mene samog. Sto da napravim? Hvala

Luka23, 17

Dragi Luka23, neopisivo mi je žao što si to prošao. Ne mora te biti strah da ćeš ti biti za nešto okrivljen niti osuđen jer ti si taj koji je žrtva. Nitko te ni za što neće osuditi niti okriviti jer je svećenik taj koji je odrasla punoljetna osoba, a ti nisi. Ti si pred zakonom još uvijek dijete. On je taj koji ima bolestan um i koji te iskorištavao, a možda to može učiniti i drugima ako ga ne prijaviš. Obavezno moraš čim prije to otvoreno priznati svojim roditeljima i zajedno ga morate prijaviti policiji. Svako nasilje se mora prijaviti, a ovo što se tebi dogodilo ili događalo je prestrašno nasilje, vjeruj mi. Moraš ga prijaviti policiji i ne smiješ se bojati reakcije roditelja jer će ti oni pomoći i zajedno ćete biti jači u tome. Što se tiče nasilja na internetu i tih uvreda na Facebooku, obavezno prijavi taj sadržaj, tj. te poruke Facebooku da ih ukloni. Ne odgovaraj na takve provokacije. Ako se nastave, screenshotaj ih i sačuvaj da bi mogle poslužiti kao dokaz i prijavi Centru za sigurniji internet. Ako to sve ode još dalje, prijavi i to policiji. Ali molim te da za ovaj slučaj sa svećenikom ispričaš roditeljima i da obavezno to prijavite policiji. Obećaj mi da ćeš biti hrabar i to učiniti za dobrobit svih! Drži se, uz tebe sam! Želim ti svu sreću ovog svijeta, i znaj da će sve na kraju bit u redu. Samo ga moraš prijaviti!

Dennis Domian