Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Pitaj Stručnjaka

STRUCNJAK

Bok prijatelji su me dodali u grupu gdje jedni o drugima ruzno pricaju. U pocetku je bili smjesno, ali u zadnje vrijeme svi samo mene sprdaju i bas neke stvari grozno govore... Poruke ignoriram ali oni ih i dalje pišu i to im je smjesnon i fora ko ce goru stvar napisati... što da radim?

Sampras, 19

Dragi Sampras, hvala ti na javljanju. Žao mi je što ti se to događa i što prolaziš kroz takvo psihičko nasilje. Vjerujem da su tvoji prijatelji trenutno u nedostatku ideja za zabavu i provođenje kvalitetnog slobodnog vremena jer nam uopće ne bi trebalo biti smiješno kad netko nekoga vrijeđa. A kad se vrijeđanje i ismijavanje događa online, još je gore nego ono u stvarnosti jer svaki put kad otvorimo tu grupu, iznova možemo vidjeti (i proživjeti) te uvrede. Dobro je što ih ignoriraš, ali budući da ti postaje sve teže ignorirati, trebao/trebala bi svojim prijateljima iskreno i otvoreno reći da su sad već pretjerali i prešli neku granicu tvoje tolerancije, da ti više nije smiješno i da ti to smeta. Ako su pravi prijatelji, razumjet će, ispričati se i smiriti. Ako se njihovo zlostavljačko ponašanje nastavi, popričaj s roditeljima ili nekom tebi bliskom odraslom osobom u koju imaš povjerenja. Nemoj im odgovarati, nego screenshotaj poruke i sačuvaj ih kao dokaze. Prijavi grupu i napusti je. Ako su to tvoji prijatelji iz škole, i nakon tvoje molbe nastave te grozote, razgovaraj s nastavnikom, razrednikom, školskim pedagogom ili psihologom o tome što se događa i kako se zbog toga osjećaš. Nemoj se osjećati krivim/krivom ako si u početku sudjelovao u grupi, a sada ti je zbog toga žao. Svatko se može naći u situaciji da pogriješi, ali o tome kakva je osoba govori činjenica hoće li svoju pogrešku priznati ili ne. Zato samo hrabro! Nadam se da do toga neće morati doći, nego da će uvažiti tvoju molbu da prestanu i dokazati da su pravi prijatelji! Sretno!

Pitaj Stručnjaka