Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Bok neznam kako da posaljem ovo veroniki ali evo, jedan moj prijatelj mi je seksualno prjetio, slao mi je ruzne slike i rekao ako ih ne pogledam da ce me silovati tsko se nastavljalo, rekla sam tati i onda sam izbrisala njegov broj i tu aplikaciju, sve se rjesio ali prijatelj je imao 15 god a ja 11 i vise se nikad snjim nisam cula od 2019

Slomnjena, 11

Maša Zibar

MASHIN' THE BEAUTY

Ne želim se šminkati i onda me cure iz razreda sprdaju na whatsapp grupama. Kao da odjednom zbog toga više nemam prijateljice. Zašto to rade, daj im reci nešto!

Keti, 13

Draga Keti, hvala ti na javljanju! To što se ne želiš šminkati nije ništa čudno, nenormalno ili neobično. Baš obrnuto, čudno, nenormalno i neobično je da se djevojčice s 13 godina šminkaju. Pitam se što im na to kažu roditelji. Baš zato što se ne šminkaš imat ćeš prelijepu kožu u budućnosti. 🙂 Ja sam se počela šminkati lagano tek pri kraju srednje škole! Ako te zbog toga sprdaju i imaš osjećaj kao da si neprihvaćena u njihovom društvu, trebala bi preispitati njihovo prijateljstvo. Prava bi prijateljica trebala poštovati tvoju odluku i voljeti te neovisno o tome šminkaš li se ili ne. Pokušaj im to objasniti i zamoli ih da prestanu s tim. Ako svejedno nastave i u tim grupama dođe do uvreda ili jako ružnih riječi, obrati se roditeljima i nastavnicima, te školskom pedagogu ili psihologu koji će znati kako postupiti. Njihove poruke možeš screenshotati i pokazati odraslima. Sve prijetnje i uvrede, za koje se nadam da ih neće biti, možeš prijaviti Centru za sigurniji internet i policiji osobno ili putem aplikacije Red button na stranici http://www.mup.hr.

Maša Zibar