Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Veronika Rosandić

VERONIKA ROSANDIC

Za svojih 14 godina sam prozivjela stavrmo puno toga. Roditeli su mi se nedavno rastavili i nije me previse potreslo. Svoje gole (nisu skroz nego u grunjaku i hlacama) slike sam slala troje deckiju i jedan je izbrisao drugi je prosirio puno zna za to, to je proslo sada ovaj treci ima jednu moju sliku u grudnjaku gdje mi se vidi lice i moze se prepoznati inace on je sada 3 srednji i cula sam da je slike pokazivao mnogima ali ja to nisam znala. Kada sam shvatila da sam pogrijesila bila sam si cijele ruke i jednu nogu izrezala i ponovila to. Ne zelim vise lose stavri u svom zivotu naučila sam lekciju i nebi nikada takvo nesto ponovila jedino me muci slike koje je moguce objaviti na instagram poslati nekom i proširiti to dalje. Molim pomozi mi

Bell, 14

Draga Bell, hvala ti na javljanju, žao mi je što si to prošla. S druge strane, jako mi je drago čuti da si shvatila da nikome ne smiješ slati obnažene slike, a i da samoozljeđivanje ne vodi nikuda osim u još veću štetu. Savjetujem ti da obavezno razgovaraš s roditeljima, neovisno o tome što su se razveli jer oni te još uvijek vole i sigurna sam da su spremni učiniti sve za svoje dijete, kako bi te zaštitili i pomogli ti. Možda si s jednim od njih u boljem odnosu, ne znam kome ti se lakše povjeriti. Ovu dvojicu koja imaju slike zamoli da ih obrišu i da isto tako zamole sve kojima su ih poslali da ih obrišu. Ne učine li to i tvoje slike se zaista pojave na Instagramu, screenshotaj ih i prijavi Instagramu, a screenshotove sačuvaj kao dokaze. Prijavi to policiji osobno ili putem aplikacije Red button na stranici http://www.mup.hr, te Centru za sigurniji internet. Ako želiš popričati sa stručnjacima o tome kako se osjećaš, možeš nazvati Hrabri telefon za djecu na broj 116 111 koji je otvoren svaki radni dan od 9 do 20 sati. Javiti im se možeš i putem chata ako ti je lakše tipkati koji je otvoren svaki radni dan od 15 do 19 sati. Sretno, nadam se da se slike neće proširiti i da će ih dečki odmah obrisati! Ali nemoj oko toga brinuti, svi mi imamo tijelo i trebamo se voljeti što god se dogodi.

Veronika Rosandić