Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Veronika Rosandić

VERONIKA ROSANDIC

Povremeno dobivam poruke koje su uznemiravajuće.Kao:"Kravo glupa!" ili "Pič**" A te poruke dolaze od jedne cure koja ide samnom u razred.Ja sam inače drugačija od drugih.Ja se bavim borilačkim sportovima i nije me strah ući u svađu i tučnjavu,al ne želim imati takvih problema...Šta da radim???

Katja, 11

Draga moja Katja, hvala ti na javljanju. Potrudi se maksimalno izolirati od takvih poruka, nemoj da te povrijede jer i ja svaki dan dobivam takve poruke. Žao mi je što to prolaziš, nitko te nema pravo vrijeđati. Drago mi je čuti da si dovoljno zrela da se ne želiš upuštati u svađu ili tučnjavu. Nijedan pravi sportaš ne zlouporabljava sport na način da nekoga napadne zahvaljujući svojim vještinama. Nasilje nikad nije rješenje, nego vodi samo u još goru situaciju i svaki oblik nasilja se mora prijaviti. Ovo nasilje koje ona vrši nad tobom putem poruka isto tako. Moj savjet ti je da ju prvo lijepo zamoliš da prestane s tim, a ako ne posluša, nego nastavi dalje, ovoreno razgovaraj s roditeljima o tome i pokaži im te poruke. Nemoj odgovarati na njene uvrede, ali ih nemoj ni brisati, nego ih sačuvaj kao dokaz. Budući da je ta cura iz tvog razreda, bilo bi dobro da razgovaraš s razrednikom/razrednicom ili nastavnicima, i školskim pedagogom/psihologom. Možeš i zajedno s roditeljima ako ti je tako lakše. Nju se kao zlostavljačicu mora spriječiti da vrši nasilje – sada nad tobom, a uskoro možda netko drugi bude žrtva njezinog ružnog ponašanja. Ali nadam se da će prestati nakon što ju zamoliš i shvatiti da je njezino ponašanje neprihvatljivo. Tebi svaka čast na hrabrosti i vjerujem da se nećeš spuštati na taj nivo da ulaziš u sukob s njom. Sretno, uz tebe sam!

Veronika Rosandić