Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Pitaj Stručnjaka

STRUCNJAK

Poštovani, mojoj kceri je hakiran TikTok profil. Promijenjen joj je username, bio, profilna slika i poslane su hejterske poruke followerima. Sto trebamo uciniti da se to vise ne ponavlja? Ono sto vidim je da TikTok ima samo opciju privatnog racuna ali to ne stiti da se ponovno netko ulogira sa njenim usernamom i preko maila zatrazi verifikacijski kod za ulaz u profil te ponovno hakira isti. Hvala na odgovoru! Kristina R.

TinaR, 35

Poštovana TinaR, hvala Vam na javljanju i iskazivanju povjerenja. Ono što bi trebala učiniti kako joj se to više ne bi ponovilo jest da kreira jaku šifru, koja će sadržavati slova, brojke i znakove. Obavezno joj objasnite da šifru nikako ne smije dijeliti s drugima, osim roditeljima, jer ono što uviđamo kao čest problem među školarcima je da jedni drugima, pogotovo najboljim prijateljima/prijateljicama otkriju svoju šifru i onda se nakon neke svađe ili sukoba to zloupotrebljava. Isto tako, neka za svaku platformu koju koristi ima drugačiju šifru. Ako je profil na TikToku izradila putem e-mail adrese, a želi napraviti novi profil, morat će otvoriti i novu e-mail adresu jer TikTok dozvoljava samo jedan račun po jednoj e-mail adresi/broju telefona. Ako i dalje može pristupiti svom računu, neka obavezno promijeni šifru jer će to "izbaciti", odnosno odlogirati sve uređaje koji su prijavljeni na njen račun. Opcija privatnog računa ne štiti od hakiranja, ali štiti od neželjenih followera koji bi mogli imati loše namjere, pa joj tako savjetujte da na svim platformama postavi račun na Privatno. Ako se netko njezinim usernamom pokuša ulogirati, odnosno zatraži verifikacijski kod, on će stići na njezinu e-mail adresu, što znači da ta osoba ima i šifru njene e-mail adrese. Zato ju obavezno i tamo mora promijeniti. I naravno, neka se followerima ispriča i objasni kako to nije bila ona. Nadamo se da ćete sve uspješno riješiti! :) Lp

Pitaj Stručnjaka