Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Dennis Domian

DENNIS DOMIAN

Zdravo,imam 15 godina i mnogo puta sam dozivio u poslednjih mjesec dana da neki momak od 16 god zeli imati sex sa mnom.Govori mi vrlo ruzne i provokativne stvari jer ja to ne zelim.Ne znam sta da radim.Prijaviti policiji ne zelim,jer je vrlo sladak i zelio bih daa nesto izmedju nas bude u buducnosti,ali ne sad,mozda tek za 2 il' 3 godine.Jednom me je cak i pratio do WC-a,i usao za mnom u kabinu i skinuo se,tad mi je rekao "Zar ga ne zelis dotaci".Nisam znao sta da radim pa sam izletio napolje.

NeBitno, 15

Dragi NeBitno, hvala na javljanju i povjerenju. Mogu ti reći da se ovo što se tebi događa zove nasilje; psihičko i seksualno. Kako znam? Zato što pišeš da to ne želiš, da bi to možda htio tek za par godina (a do tada ćeš bježati i trpjeti ružne i provokativne stvari?), zato što si pobjegao iz te situacije. To što taj momak radi je prisiljavanje. Nemoj si to dozvoliti. I zapamti da se svako nasilje mora prijaviti. Lijepo mu reci što misliš i osjećaš, a ako i dalje navaljuje, onda te ne razumije i ima krive/loše namjere. U tom slučaju obavijesti policiju i ne dovodi se u opasnost od silovanja jer bi ti to mogla biti trauma zbog koje će ti biti jako teško. Oprosti što sam tako izravan, ali moraš znati da ovo što pišeš nije bezopasno. Ako imaš neku odraslu osobu od povjerenja, savjetujem ti da i toj osobi ovako otvoreno kao što si meni objasniš što ti se događa. Nadam se da ćeš sve uspjeti riješiti i da će sve biti u redu. Sretno!

Dennis Domian