Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Dennis Domian

DENNIS DOMIAN

Kako da zaustavim nasilje na internetu? U zadnjih dvije godine me zlostavljaju i prave drugačije račune kako bi dosli do mene i ne mogu to zaustavit,pokusao sam govoriti o tome srugima ali kao da ih nije briga,sve što kažu je “samo ignoriraj” ali ja ne mogu,došlo je do tog nivoa širenja tračeva pa čak i fizičkog zlostavljanja tu i tamo,molim vas za pomoć

toncica, 14

Dragi toncica, hvala ti što si mi se javio. Jako mi je žao što ti se to događa i što okolina ne reagira kako bi trebala. Ne znam kome si to rekao, ali pokušaj razgovarati sa svima redom – roditeljima, nastavnicima, razrednikom/razrednicom, školskim pedagogom/psihologom, ravnateljem/ravnateljicom… Netko će od njih sigurno reagirati! Uvijek svaki takav novi račun blokiraj i prijavi, ne odgovaraj i screenshotaj uvrede da bi ih sačuvao kao dokaz. Znaš li tko to radi? Ako da, moraš im reći da prestanu jer ćeš ih prijaviti policiji, a ako stvarno ne prestanu, stvarno ih i prijavi. Možeš to učiniti osobno ili putem aplikacije Red button na http://www.mup.hr i Centru za sigurniji internet. Fizičko nasilje također nemoj trpjeti – zovi policiju kad te netko napadne! Vidjet ćeš da će onda okolina sigurno reagirati i da će shvatiti da je sve postalo ozbiljno. Svaki oblik nasilja mora se prijaviti. Ne smiješ to trpjeti, moraš se zaštititi! Ako želiš popričati sa stručnjacima o tome kako se osjećaš u vezi svega toga, možeš nazvati Hrabri telefon za djecu na broj 116 111 koji je otvoren svaki radni dan od 9 do 20 sati. Ako ti je lakše tipkati, možeš im se javiti i putem chata koji je otvoren svaki radni dan od 15 do 19 sati. Drži se i sretno!

Dennis Domian