Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Pitaj Stručnjaka

STRUCNJAK

Na internetu me ismijavaju. Objavljuju moje ružne slike i uz to pišu grozne stvari. Trenutno je to prestalo, ali me strah ako to opet počnu raditi. Sve to je ostavilo psihičke posljedice na mene. Išla sam kod psihologa na razgovore, i sada ponekad odem. Što da radim ako se to opet počne događati? Kako da zaboravim sve to?

Mare, 16

Draga Mare, hvala ti što si nam se javila i žao nam je što si to prošla. Zapamti da se svaki oblik nasilja mora prijaviti. Ne smijemo tolerirati nasilje, niti ga trpjeti. Tako da ako ti se slučajno ponovi slučaj sa cyberbullingom, evo što ćeš učiniti. Svaki neprimjereni sadržaj (bila to ružna slika, uvreda, ismijavanje, omalovažavanje ili što god drugo što ti stvara negativne emocije) prijavi adminu platforme na kojoj se to šalje/objavljuje (Instagram, Facebook, Snapchat, Twiter, WhatsApp, Viber, i sl.), a onda taj sadržaj screenshotaj kako bi imala sačuvan dokaz o tome kako se ponašaju i obriši ako imaš tu opciju (ovisno gdje i kako objavljuju). Ako nemaš, svakako ih zamoli da to obrišu/uklone i da prestanu s tim. Ako ne maknu i/ili ne prestanu, onda ih prijavi (i pokaži screenove): roditeljima, Centru za sigurniji internet, policiji na Red button ili osobno, nastavnicima, razredniku/razrednici, školskom pedagogu/psihologu i svom psihologu kod kojeg ideš na razgovore. Dobro je da imaš stručnu osobu s kojom možeš otvoreno razgovarati, to puno pomaže, i zajedno s protekom vremena, dovest će do toga da na sve to zaboraviš. Do tad se drži, budi jaka, hrabra i pozitivna, a ako se ponovno počne događati obrani se, prijavi i spriječi nasilje! Uz tebe smo, sretno!

Pitaj Stručnjaka