Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Maša Zibar

MASHIN' THE BEAUTY

Trebam savijet.Dobivam poruke na temelju svog izgleda i radi takvih poruka mislim da sam debela i izgladnjujem se,a znam ko su osobe ali ne želim ništa reći svojima jer će to sve pogoršati.Znaju nekada doči do mene i počet govorit debela i slično.Govorim da je sve u redu ali nije.

Enrike, 14

Draga Enrike, hvala ti što si mi se javila! Jako mi je žao što to prolaziš, nitko ne zaslužuje da se netko prema njemu tako ponaša, ali molim te, nemoj se izgladnjivati. Tako si radiš više štete nego koristi. Ne znam na kojoj platformi dobivaš te poruke, ali bilo bi dobro da te osobe/brojeve/profile blokiraš, a ako ti poruke šalju online, onda i prijaviš. Screenshotaj ih kako bi imala dokaz, te prijavi i Centru za sigurniji internet i policiji na Red button. Budući da znaš o kome se radi, najbolje bi bilo da otvoreno kažeš svojim roditeljima što ti te osobe rade i kako se ti zbog toga osjećaš. Nemoj to skrivati od roditelja jer i time si radiš više štete nego koristi. Molim te da im se otvoriš i priznaš što se događa jer će ti oni pomoći. Moraju, a ti moraš reagirati. Ne smiješ trpjeti nasilje niti ga tolerirati. Time šalješ poruku da je nasilje u redu. A nije. Zamisli da se radi o nekome drugome, npr. tvojoj prijateljici. Bi li ti reagirala? Nadam se da bi jer je to ispravno. Ako ti podršku ne pruže roditelji i ne učine ništa po tom pitanju, obrati se školskom pedagogu ili psihologu i sve im reci ovako kao što si i meni. Ne moraš se sramiti jer oni rade u školama kako bi vam pomogli. Te osobe se mora spriječiti od daljnjeg zlostavljanja! Danas tebe, a sutra možda nekog drugog ako im se ne pokaže da je njihovo ponašanje neprihvatljivo i da se tako ne smiju ponašati. Nadam se da shvaćaš ozbiljnost situacije, jako mi je žao što ti se to događa, ali moraš skupiti snage i stati na kraj tom maltretiranju. Budi hrabra, ti to možeš, uz tebe sam! Ako ti bude jako teško, javi se Hrabrom telefonu, pa će ti biti lakše nositi se s tim svim kad će netko to prolaziti s tobom. Želim ti puno sreće, drži se!

Maša Zibar