Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Maša Zibar

MASHIN' THE BEAUTY

Hej Mašo! Nisam znala kome da se obratim pa sam pronašla ovu stranicu i odabrala tebe jer mislim da ćeš mi ti dati najbolji savjet. Pa da počnem.. Bila sam zaljubljena u jednog dečka dvije godine i taman kada me je prošao, javio mi se i tražio da se slikam. Ja sam mu se slikala i on je spremio tu sliku, no reko mi je da ju nikad neće nikome pokazati i nije. To se dogodilo prije par mjeseci i zadnjih par dana me nagovara da se nađemo nasamo jer se želi zbariti sa mnom. Ja to ne želim ni pod koju cijenu a dosađuje mi već jako dugo. Bojim se da neće tu sliku proslijediti nekome.. HELP💜

Meri, 14

Draga Meri, hvala ti što si mi se javila i žao mi je što si u takvoj situaciji. Savjetujem ti da ga zamoliš da obriše tu sliku, a ako ne želi i ako slučajno dođe do ucjene, moraš znati da je to jedan od oblika elektroničkog nasilja i da te nitko nema pravo ničim ucjenjivati. Ako dođe do toga, ne odgovaraj mu, blokiraj ga i screenshotaj njegove poruke kako bi imala dokaz. Prijaviti ih možeš na aplikaciji Red button hrvatske policije, ili Centru za sigurniji internet. Znam da ti je možda neugodno, ali bilo bi dobro da pričaš sa svojim roditeljima o tome. Ako ti je to previše neugodno, možeš se obratiti školskom pedagogu/psihologu jer su oni educirani stručnjaci koji rade u školama kako bi vam pomogli. I nikako ne pristaj raditi ono što ne želiš! Drži se i sretno!

Maša Zibar