Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Bok neznam kako da posaljem ovo veroniki ali evo, jedan moj prijatelj mi je seksualno prjetio, slao mi je ruzne slike i rekao ako ih ne pogledam da ce me silovati tsko se nastavljalo, rekla sam tati i onda sam izbrisala njegov broj i tu aplikaciju, sve se rjesio ali prijatelj je imao 15 god a ja 11 i vise se nikad snjim nisam cula od 2019

Slomnjena, 11

Maša Zibar

MASHIN' THE BEAUTY

Bok Maša! Trenutno se nista ne radi oko mene nego oko nekoga drugoga. Moja najbolja prijateljica je maltretirana preko interneta i u zivo. Zelim joj pomoci ali se bojim da ce se svi okrenuti protiv mene te da ce i mene poceti maltretirati.

Lili091546, 13

Draga Lili091546, hvala ti na javljanju! Ne znam točno na koju vrstu maltretiranja misliš i na kojoj platformi se odvija, ali svojoj prijateljici možeš savjetovati da prijavi taj sadržaj, a isto možeš učiniti i ti jer admini najčešće bolje reagiraju kad dobiju više prijava za isti sadržaj. Neka ne odgovara na uvrede, prijetnje, izrugivanja ni išta slično, a zlostavljače može i blokirati. Sigurna sam da je tvojoj prijateljici trenutno potrebna velika podrška, pa joj savjetuj i da razgovara o tome s roditeljima, ali i u školi s razrednikom/razrednicom, školskim pedagogom/psihologom ili ravnateljem/ravnateljicom jer se to maltretiranje mora zaustaviti. Što se tiče podrške online i uživo, bilo bi lijepo stati na stranu (i u obranu) žrtve, samo moraš biti dovoljno hrabra. Jako je lijepo od tebe što tako brineš za nju. Bravo! Sretno!

Maša Zibar