Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Dennis Domian

DENNIS DOMIAN

Pozdrav! Htjela bih sa vama podjeliti svoje iskustvo sa online zlostavljanjem. Bilo je tesko jer ih je bilo stvarno puno no ipak jedva sam presla dalje iako jos uvijek ima taj netko.To je bilo prosle godine.Oboljrla sam na epilepsiju i od tada mi se sve promjenilo.Bila sam sasvim normalna djevojka kao i svaka druga samo sam bila vise povuceni tip.Ubrzo kako sam presla u srednju tako se nastavilo zlostavljanje samo online.Bila ih je ta jedna grupica par decki i par cura.Napravili su poseban profil pod nazivom pasirana rajcica na kojem su objavljivali videe sa mog tik toka i stavljali su na story svaku moju poruku kad bi ih zanolila da prestanu.Moja majka je to vidjela jer sam joj pokazala ali ubrzo su i nju poceli vrijedati.Govorili su svakakve ruzne rijeci upucene meni i majki no sto je najgore..ja nisam bila jedina.Bilo ih je vise koji su isto ismijavani.Pisali su mi svakakve prostote,vrijedali pokojnu sestru,prijavili policiji da sam silovana sto se zapravo uopste nije desilo...

Ines, 17

Draga Ines, hvala ti što si s nama podijelila svoje iskustvo! Drago mi je čuti da je završilo, iako me brine to što kažeš da još uvijek ima “taj netko”. Znači li to da te se i dalje zlostavlja na internetu? Ako da, obavezno ga prijavi adminu platforme na kojoj to radi, blokiraj i screenshotaj njegove uvrede, te prijavi Centru za sigurniji internet i policiji na aplikaciju Red button. Ako je ta osoba iz tvoje škole, obavijesti školskog pedagoga/pedagoginju, psihologa/psihologinju ili ravnatelja/ravnateljicu. Nisi nam napisala kako je točno sve završilo, odnosno kako su zlostavljači spriječeni i jesu li sankcionirani, ili su prestali sami od sebe. Taj je profil svakako trebalo prijaviti policiji. Ako još uvijek postoji, svakako ga prijavi adminu da ga ukloni. Sretno!

Dennis Domian