Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Pitaj Stručnjaka

STRUCNJAK

Moja najbolja prijateljica i ja imamo vec duze nekih problema s nekim osobama kojima mi nista nismo napravile ali nas iz nekog razloga mrze i sad nas te osobe hejtaju i omalovazavaju preko instagram storija. Mi vise ne znamo kako se s time nosit i sta trebamo napravit. Molim Vas pomozite nam.

Matučec, 15

Draga Matučec, hvala ti što si nam se javila i žao nam je što vam se to događa. Svaki oblik nasilja treba prijaviti, a ovo što se vama događa je elektroničko nasilje. Storyji se ne mogu izravno prijaviti adminima, ali ih možete screenshotati kao dokaze. Uđite na svoj profil na Instagramu i kliknite gore desno na one tri crtice, pa izaberite dolje na dnu "Postavke". Onda kliknite na "Pomoć" i tamo možete ići na "Prijava problema" ili "Pomoć s privatnošću i sigurnošću". Razgovarajte sa svojim roditeljima o tome, objasnite im upravo ovako kao što ste napisale nama, otvoreno i jasno. Pokažite im screenshote da bi mogli razumjeti koliko vas to vrijeđa i smeta. Ako su te osobe iz vašeg razreda ili škole, isti razgovor obavite s razrednikom/razrednicom, školskim pedagogom/psihologom ili ravnateljem/ravnateljicom. I njima pokažite dokaze. Ako su to teške stvari, možete ih prijaviti i policiji na Red button, te Centru za sigurniji internet. Držite se i sretno!

Pitaj Stručnjaka