Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Ema Luketin

EMA LUKETIN

Bok svima, posto je ovo vrijeme puberteta. Dobila sam pristice po celu. Prije svih iz razreda. Jednog dana isla sam kod prijateljice raditi prezentaciju. Kasnije smo isli van sa njenim prijateljicama. Nitko nije imao pristice, pala je vec vecer i one su samo krenule slikati mene stavile su to na internet i u opisu napisale ovako izgleda cudoviste. Ja uopce nisam znala da su to napravile a drugi dan u skoli svugdje gdje bi prosla smijali bi mi se. Svaki put bi dosla doma u placu ali to ne bi rekla mami. Jer se bojim. To se dogodilo prije Covida-19. Ne znam sto da radim?

Dora, 12

Draga Dora, hvala ti na javljanju i žao mi je što se tako ponašaju prema tebi. Vidim da si pametna i svjesna toga da su prištići dio puberteta kojeg će svi proći. Ali nije u redu to što su napravile i zato ti savjetujem da te komentare na internetu prijaviš adminu stranice/platforme na kojoj se nalaze. Nepoželjni sadržaj na internetu možeš prijaviti i Centru za sigurniji internet i policiji na Red button, a o tome možeš razgovarati i sa svojim razrednikom/razrednicom, te školskim pedagogom/psihologom ili ravnateljem/ravnateljicom. Mami obavezno moraš reći sve što te čini tužnom i povrijeđenom. Nemaš se čega bojati, mama će ti pomoći i biti uz tebe i zato ti savjetujem da joj ispričaš što je bilo, baš ovako kao što si ispričala meni. Samo hrabro! Drži se i sretno! Kao i što si sama rekla, ovo je dio puberteta i svi su prošli kroz tako nešto, i ja osobno! Proći će i bit će puno lakše nakon, kad vidiš kroz šta si sve uspjela proći! Puno pozdrava!! -Ema <3

Ema Luketin