Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Ema Luketin

EMA LUKETIN

Bok Ema, možda ovo nije baš veliki problem ali mi smeta. Trenutno sam u 8. razredu osnovne i u našem razredu nisu baš najljepši odnosi, tu su neke grupice koje se ne podnose, tu je jedna popularna grupa, gdje su 2 muška, koja me užasno živciraju. Njima se svi stalno (oprosti na izrazu) uvlače u guzicu. Imena te dvojice su Marko i Bruno, dala sam prava jer se nadam da ovo neće ići u javnost. Bruno je kao dijete obolio od dijabetesa i još uvijek ga ima. Zbog toga su ga roditelji jaaako razmazili, on previše psuje i vrijeđa, i to nam većini smeta, a njegovoj grupici je to SMIJEŠNO. On traži stalno od boljih učenika da mu šalju urađene zadaće, traži ponekad i od mene, kad mi dosadi, ja mu odbrusim i kažem da neću. On se meni dosta napsuje, ali mi to ne smeta jer sam se navikla na to,samo me grozno živcira što je takav ogavan i odvratan. Moje pitanje je: Ne da mi se slušati njegovo psovanje i vrijeđanje, kako da se "sprijateljim" s njim iako mi i jesmo dobri prijatelji i nismo u svađi?

Anđela, 13

Draga Anđela, na ovoj platformi se bavimo isključivo problemom cyberbullinga, ali mogu ti reći da takvih grupica nažalost ima po svim školama i da znam kako ti je. Pokušaj mu objasniti da psovanje i vrijeđanje nije fora, štoviše, uvreda je kazneno djelo koje se može prijaviti policiji. Možda tebe više ne smeta jer si se navikla, ali neku osobu sa slabijim samopouzdanjem bi njegove uvrede jednog dana mogle dovesti do toga da se jako loše osjeća. Zato ti savjetujem da ako se želiš sprijateljiti s njim, da mu to pokušaš objasniti i da popravi taj dio svog ponašanja. Ako ne bude razumio, onda nije vrijedan tvog prijateljstva. Ovo neće ići u javnost, ne brini, a mogu ti još samo savjetovati da se ne daš iskorištavati. Ostani tako dobra osoba kao što vidim da jesi! znam da je užasan osjećaj biti u takvoj situaciji. Molim te da otvoreno razgovaraš o tome kako se osjećaš! Uvijek postoji bolje sutra i nemoj da te ove stvari rastužuju i izbacuju iz takta! Drži se -Ema <3

Ema Luketin