Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Pitaj Stručnjaka

STRUCNJAK

Ovaj problem imam već jako dugo. Ukratko da vam kažem, moji roditelji su se rastali i već 10 godina živim s tatom kod pomajke. Problem je u tome što se ja i pomajke svako malo recimo svađamo. Problem je u meni kada s njom razgovaram i ona mi objašnjava neke stvari nap. ako nisam nešto dobro napravila, moje ponašanje... Ja joj stalno tad kolutam očima, pušem, odgovaram joj baš je ne slušam pozorno jer zna stvarno dugo pričati i to mi pomalo počinje bit dosadno u toku priće ili znam samo jednostavno šutjeti štoni to ne valja joj. Ona je stvarno puno toga učinila za meme i naučila me nećemu to živcirajuči se jer sam ja malo komplicirana osoba. Kaže mi da sam dvolična, bahata, bezobrazna, da imam plan "uništit" je da oboli jer mora bit tablete jer spada u rizičnu skupinu za srčani udar. Ja se stvarno trudim popravit se ali uvijek brzo planem i sve pokvarim i žao mi je tate isto jer on po cijele dane radi i mama mu kad je nekakav problem piše stvarno velike poruke. On je inače blag

Anamarija, 17

Draga Anamarija, žao nam je što imaš takvih problema sa svojom pomajkom, ali mi se ovdje bavimo isključivo slučajevima elektroničkog nasilja i nažalost za druga područja nismo stručni. Vjerujemo da je ponekad težak suživot s nekim osobama jer svatko ima različit karakter, navike i obrasce ponašanja koji možda ne odgovaraju drugima. No, i sama kažeš da te pomajka naučila mnogo toga. Možda da pokušaš biti malo blaža prema njoj i kada osjetiš da ćeš planuti pokušaj se smiriti ili otići u sobu dok te ne prođe taj val ljutnje. Ako imaš potrebu razgovarati s nekim, potičemo te da se javiš Hrabrom telefonu jer s educiranim savjetovateljima na Hrabrom telefonu možeš podijeliti sve što te brine. Možeš im se javiti na anonimnu i besplatnu liniju za djecu na broj 116 111 koja je otvorena radnim danima od 9 do 20 sati. Ako ti je draže tipkati, možeš se dopisivati s njima putem chata radnim danima od 15 do 19 sati, ali i poslati upit na savjet@hrabritelefon.hr na koji ćeš dobiti odgovor u roku od tri radna dana.

Pitaj Stručnjaka