Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Ema Luketin

EMA LUKETIN

Pojedine osobe me vrijeđaju putem interneta, preko poruka, komentara itd.. To ruši moje samopouzdanje i kad odem u javnost osjećam se čudno, mislim da me ljudi čudno gledaju.. Nisam sigurna u sebe i odlazim u javnost samo kada je nešto hitno.

Vik, 17

Draga Vik, hvala ti na javljanju. Žao mi je što ti se to događa, nitko ne zaslužuje da ga se vrijeđa. Svaki takav komentar ili poruku prijavi administratorima platforma/društvenih mreža na kojima se to nasilje odvija, te osobe blokiraj i ne odgovaraj na njihove poruke i komentare. Ako su te osobe iz tvog razreda ili škole, prijavi ih i nastavnicima ili ravnatelju/ravnateljici. Svaki oblik nasilja se mora prijaviti kako bi se zlostavljači spriječili da ga i dalje čine. Obavezno razgovaraj s roditeljima o tome što ti se događa i objasni im kako se zbog toga osjećaš. Oni će te saslušati i razumjeti, a sigurno će ti dati i neki dobar savjet jer te bolje poznaju. Ako ne želiš razgovarati s roditeljima o tome, obrati se nekoj drugoj odrasloj osobi u koju imaš povjerenja, ili jednostavno svom razredniku/razrednici ili školskom pedagogu/psihologu i reci im kako ti to sve utječe na samopouzdanje. Oni su tu za vas učenike i educirani su da vam pomognu, zato se nemoj sramiti otvoreno razgovarati s njima. Ako se budeš jako loše osjećala, obrati se i Hrabrom telefonu i njihovi stručnjaci će ti pomoći s psihološke strane. Nemoj trpjeti nasilje! Neka odrasli razgovaraju s tim osobama ili s njihovim roditeljima kako bi ih zaustavili u daljnjem vršenju nasilje – danas nad tobom, sutra nad nekim drugim. Nadam se da će se situacija uskoro popraviti i da ćeš se osjećati bolje, ali i da će se nasilje zaustaviti. Uvijek postoji bolje sutra i znam da ti možeš to! Budi hrabra i drži se! Mislim na tebe 🙂 -Ema

Ema Luketin