Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Ema Luketin

EMA LUKETIN

Hej Ema,nadam se da češ mi pomoći..Ovako idem u 7 razred(sada ću 8)i moji "prijatelji"iz razreda me stalno ismijavaju kako sam sjela u cokoladni puding(ali oni misle da sam imala izmet)...i kako sam daska,ravna(nemam guzicu)..Ja to nemogu samo tako ignorirati i reći im prestanite itd..Može pomoć,a da nije da se obratim nekom,jer sam svim starijim rekla,ali ne pomaže..

Gabriela, 13

Draga Gabriela, hvala ti na javljanju i žao mi je što ti to rade. Na ovoj platformi se bavimo isključimo temom cyberbullinga, ali mogu ti savjetovati da ponovno otvoreno razgovaraš s roditeljima i razrednikom/razrednicom o tome i objasniš im kako se zbog toga osjećaš i koliko ti to smeta. Jedina pomoć zaista jest da im se obratiš, a to što oni nisu adekvatno reagirali prvi put nažalost nije rješenje. Obrati im se ponovno i naglasi im problem. Nikako se ne upuštaj u rasprave i svađe s vršnjacima jer se nema smisla spuštati na tu razinu. Isto tako nikada nasilje ne ignoriraj, ne trpi i ne prešućuj. Jer možda će proći, ali može ostaviti loše posljedice na tebe i tvoje samopouzdanje, i ne moraš to prolaziti sama. Ako ne reagiraju roditelji i razrednik/razrednica, idi kod školske/og pedagoga/pedagoginje ili psihologa/psihologinje, a ako ni oni ništa ne poduzmu, onda se obrati ravnatelju/ravnateljici i reci kako ti nitko od navedenih nije pomogao. Nadam se da će čim prije netko od njih reagirati i zaustaviti te zlostavljače! Znam da nije lako otvoriti se i pričati o svojim problemima, ali bit će ti sigurno lakše! Drži se i sretno!! -Ema

Ema Luketin