Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Ema Luketin

EMA LUKETIN

u svom razredu sam si sa svima dobra ali ostali razredi me vrijedaju kako mi tijelo izgleda, kako se oblacim do kose.i svaki dan ako vidim te osobe ispred skole idem drugim putem samo da mi nebi nista govorili ili vrijedali jer bi se bojala njihovih komentara.i kako zivim dalje od skole jer sam se preselila sa mamom i bratom jer su mi roditelji rastavljeni skoro svaki dan bi zvala mamu da me vozi u skolu popodne jer osobe koje ne poznam iz toga kvarta bi me vrijedale.i jedna cura iz mojeg razreda koja se preselila u austriju bi me svaki dan vrijedala na svim drustvenim mrezama.

eva, 12

Draga eva, hvala ti što si mi se javila. Žao mi je što si u tako teškoj situaciji. Ne znam je li tvoja majka upoznata s tim što ti se događa? Nitko te nema pravo vrijeđati, zato ti savjetujem da to sve prijaviš školskoj stručnoj službi, i to svaki put kad te netko tako bude vrijeđao i omalovažavao, prijavi svakog ponaosob i redom kako se bude događalo. Kad shvate učestalost i ozbiljnost situacije, vjerujem da će nešto i poduzeti kako bi spriječili to nasilje. Što se tiče vrijeđanja preko društvenih mreža, prijavi svaki takav komentar ili poruku adminu stranice/platforme na kojoj se uvrede šalju, a možeš ih prijaviti i Centru za sigurniji internet i policiji na Red button. Drži se i samo hrabro!

Ema Luketin