Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Ema Luketin

EMA LUKETIN

Krenula sam u prvi srednje i u početku je sve bilo super. Postoji jedna devojka koja je počela pre par meseci da me naziva raznim imenima i da širi lazi o meni po školi. Pričala sam s njom par puta o tome što radi, zašto me vredja i priča takve stvari o meni. Njen odgovor na to je bio da je ona shvatila kakva sam ja osoba, a da ni jednom nije sa mnom pričala ili se trudila da me upozna. Pričala sam o tome sa svojom majkom i prijateljima. Imam njihov savet da se ne obazirem na to, a mamin savet je, da ja tu devojku prijavim razrednoj i pedagogu. Imam strah da je prijavim jer mislim da će, kasnije biti još gore nego sad. Da neće prestati i da ću si napraviti problem.

Daki, 16

Draga Daki, hvala ti na javljanju. Jako mi je žao pročitati što ti ta djevojka radi, ali mi je drago da imaš tako lijep odnos s majkom i prijateljima. Isto tako mi je drago da si pokušala razgovarati s tom djevojkom unatoč svemu što ti radi. Dala si joj priliku da popravi stvari, ali ona je i to odbila i dokazala da nema razumijevanja i empatije. Zato te potičem da poslušaš majku i prijaviš ju razrednici i pedagogu. Vidim da si iznimno pametna, zrela i odgovorna djevojka i zato znam da ćeš shvatiti kad ti kažem da prijavom nasilja radiš herojski čin jer zlostavljača sprječavaš u tome da vrši nasilje ne samo nad tobom nego i nad drugima koji možda nisu toliko snažni i hrabri kao ti, i čija priča nažalost može kobno završiti ako se ne budu mogli nositi s njenim uvredama i lažima i ako ne budu imali podršku okoline kao što ju imaš ti. Tako da zapravo time što ćeš ju prijaviti radiš dobro djelo za cijelo vaše društvo jer sutra netko drugi može biti žrtva njezinog ružnog ponašanja. Svakako i razrednoj i pedagogu reci i taj dio da se bojiš da problem neće biti adekvatno riješen, a da strahuješ i od njezine osvete, odnosno toga da bude još gora nakon prijave. Tako ćeš ih unaprijed upozoriti na moguće propuste, a ako slučajno i dođe do toga da postane još gora, moći ćeš im se odmah obratiti i reći im to, a oni će onda reagirati strože. Nadam se da do toga neće doći, nego da će prestati s takvim ponašanjem već nakon prve prijave. Svakako informiraj majku o svemu što se događa i zamoli ju da i ona bude spremna doći na razgovor u školu ako bude potrebe. O svemu tome i dalje razgovaraj i s prijateljima kako bi ti bilo lakše prolaziti kroz to. Hvala ti na javljanju i što mi vjeruješ! Drži se! -Ema 🙂

Ema Luketin