Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Ema Luketin

EMA LUKETIN

Draga Ema! Nikad nisam miskila da ću pisati ovakvo nešto dok nisam pogledala tvoj video. Sada mislim da sam bila žrtva prije par mjeseci. U školi je došlo do velike zabune i ja se nisam javila geografiju kako sam prethodno rekla. Tada su počela vrijeđanja iako nitko nije "nasradao" zbog mene. Bilo me strah što će me dočekati u porukama kada dođem kući s treninga, tečaja i sl. To su bila vrijeđanja od strane muških osoba iz mog razreda te je sve bilo preko poruka. U školi sam im govorila da me vrijeđaju uživo ako žele i da mi tada kažu sve što imaju. Naravno, oni bi samo okrenuli glavu te se vrijeđanje preko mobitela nastavljalo, blokiranja na društvenim mrežama također, širenje laži i sl. Sve se smirilo nakon nekog vremena zbog karantene iako i sada ne žele da me pozdrave na ulici, pričaju gluposti o meni i javljaju mi se kada im nešto treba. Pretpostavljam da je ovo glupost u moru problema koje dobiješ, ali sam morala podijeliti ovo. Bok! :)

lana, 16

Draga lana, hvala ti što si mi se javila i žao mi je što si to morala prolaziti. Nijedan oblik nasilja nije glupost i ne bismo ga trebali zanemarivati i prešućivati. Potičem te da prije svega obavezno kažeš roditeljima sve što ti se događa. Oni moraju biti upućeni u sve što prolaziš i zato im se moraš povjeriti. Oni će te saslušati i razumjeti, a sigurno će ti dati i neki dobar savjet jer te bolje poznaju. Ako ne želiš razgovarati s roditeljima o tome, obrati se nekoj drugoj odrasloj osobi u koju imaš povjerenja, ili jednostavno svom razredniku/razrednici ili školskom pedagogu/psihologu. Oni su tu za vas učenike i educirani su da vam pomognu, zato se nemoj sramiti otvoreno razgovarati s njima, pogotovo ako nasilje vrše osobe iz tvoje škole. Također, svaki neprimjereni sadržaj ili zlostavljanje na internetu prijavi, a osobe koje ti to šalju blokiraj. Ne odgovaraj na te poruke i ne upuštaj se u takva dopisivanja jer se nema smisla spuštati na tu razinu. Svakako zaštiti svoje račune na svim platformama na način da na svom profilu odeš u postavke i postaviš profil na privatno kako bi sama mogla prihvaćati samo one prijatelje koje želiš. Također, zlonamjerni sadržaj na internetu možeš prijaviti i Centru za sigurniji internet i policiji na Red button. Te poruke možeš screenshotati kako bi imala sačuvane dokaze, a screenove pokazati roditeljima i školskoj stručnoj službi kako bi znali s čime se suočavaš i nosiš. Možeš zamoliti svoje roditelje za podršku pri odlasku u školu na razgovor ili oni mogu otići bez tebe. To su neki savjeti koje bih voljela da znaš za ubuduće ako se tako nešto slučajno ponovi, ali iskreno se nadam da se više nikad neće ponoviti. Hvala što mi pišeš i imaš povjerenja u mene! Mislim na tebe i nisi sama! Sretno i drži se 🙂 -Ema

Ema Luketin