Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Ema Luketin

EMA LUKETIN

Draga Ema, imam problema s hejtom. Dolazim iz malog grada u kojem vas ljudi osuđuju ako ste drugačiji. Svi me zezaju zato što sam debela. Snimila sam jedan video s 9 god i uplodala sam ga na yt jer se činio meni tad fora. Neki dečko je napravio video u kojem me izhejtao da gore nije mogao. On je reportan i uklonjen no moje misli su strašne toliko da se bojim otić u školu, na trening zbog mojeg izgleda. Kada kažem roditeljima oni me tješe a pošto sam iz malog grada bez strogi napomena djeca su bez ikakve opomene. Radili su hate page na mene. Sada snima ponovno za yt tokom karantene ali kad krenem iduće godine opet će pogledi biti tu... Razrednica mi je najveća podrška pa mi je ova razdvojenost čudna. Molim vas daj te mi neki savjet. Obitelj razrednica i misli na pokojnog djeda koji je uvijek bio tu za mene i još uvijek je tu u mom srcu. Hvala vam unaprijed.

Emicaa, 12

Draga Emicaa, hvala ti što si mi se javila i žao mi je što se tako osjećaš. S druge strane, jako mi je drago što imaš takvu podršku roditelja i razrednice. Prava si sretnica! Isto tako mi je drago što je hejterski video prijavljen i uklonjen. Pitam se je li i hate page uklonjen. Ako još nije, svakako ga prijavi. Ako se zadirkivanja nastave i u novoj školskoj godini, slobodno se obrati i školskom pedagogu/pedagoginji ili psihologu/psihologinji. Oni su tu za vas učenike i educirani su da vam pomognu, zato se nemoj sramiti otvoreno razgovarati s njima. Također, svaki neprimjereni sadržaj ili zlostavljanje na internetu u budućnosti prijavi, a osobe koje ti to rade blokiraj. Zlonamjerni sadržaj na internetu možeš prijaviti i Centru za sigurniji internet i policiji na Red button. Te sadržaje možeš screenshotati kako bi imala sačuvane dokaze, a screenove svakako pokaži i roditeljima kako bi znali s čime se suočavaš i nosiš. Vjerujem da nije lako pričati o svojim problemima ali to je prvi korak do rješenja! Mislim na tebe i sretno dalje! -Ema

Ema Luketin