Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Nika Turković

NIKA TURKOVIC

Zapravo, sve je počelo u 1. razredu kada ja zbog svojeg izgleda nisam bila dobro prihvaćena u razred i skoro nitko se nije sa mnom htio družiti. Tada su dječaci koji i dan danas sa mnom idu u razred krenuli me udara i omalovažavat, moji roditelji su znali ali su bili svjesni toga da je sad u ovo vrijeme to i "normalno", no svejedno su ravnateljici to rekli i ona se javila njihovim roditeljima za njihovo ponašanje... gotovo ništa se do dana danas nije promijenilo, osim toga da su od 6. ili 7. razreda radili na društvenim mrežama lažne profile i javljali mi se u inbox gdje su me vrijeđali, a ja nisam ni znala tko je to i kako zna kako ja izgledam. Od početka ja sam bila zbog svog izgleda povučena i nisam imala dovoljno samopouzdanja, pa tako ni tada, nisam htjela reći mami i tati jer nisam bila toliko hrabra i bila sam jako jako povučena. Svjesna sam da trebam obavijesti roditelje za takvo što, ali nemam hrabrosti i sve to držim za sebe i patim svaki dan kada se sjetim toga.

Ema, 14

Draga Ema, hvala ti što si mi se javila i odmah ću ti reći da ovakvo ponašanje nikad nije ‘normalno’, pa ni u ovo vrijeme, zato se nadam da znaš da trebaš sjesti s roditeljima i ponovno o tome s njima popričati. Vidim da oni stoje uz tebe i pružaju ti pomoć i podršku, zbog čega si stvarno sretna i nemoj to zaboraviti 🙂 Moj savjet je da tvoji roditelji ponovno odu u školu i objasne ravnateljici kako se nasilje i dalje događa. Lažne profile i poruke iz inboxa screenshotaj kako bi imala dokaze i pokaži ih roditeljima, a te profile prijavi Instagramu kako bi ih uklonili. Zlonamjerni sadržaj na internetu možeš prijaviti i Centru za sigurniji internet i policiji na Red button ili osobno policiji gdje možeš otići zajedno s roditeljima – jer je i ovo nasilje koje se treba prijaviti. Ono što bih ti ja voljela reći jest da uopće nije bitno kako izgledaš. Vjeruj mi. Bitno je ono što nosiš unutra, hrabrost koju gradiš i način na koji se nosiš sa svime što ti život donese. Budi hrabra, budi svoja, ne daj da ti itko to pokuša oduzeti i vjeruj mi da će svi školski problemi jednog dana biti sitnica koja neće biti ni vrijedna spomena. Čuvaj se i samo hrabro 🙂

Nika Turković