Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Ema Luketin

EMA LUKETIN

Dopisivala sam se s jedinim momkom, upoznali smo se sve je bilo super. Prije nekih tjedan dana on je mene pitao za gole slike ja sam naravno odbila. Prije 2 dana je opet to pitao i ja sam rekla ne. Danas me opet pitao, ja sam opet rekla ne. No, to nije stalo samo na tome. Onda me počeo vrijeđati. Govorio je kako sam glupa, naivna, da sam k**va. Ja se nisam htjela prepirati već sam samo seenala poruke. Uvijek kada ja odbijem on se taj dan ponaša bezobrazno. Inače sam jako emotivna i to sve utječe na mene, evo i sad plačem. Strah me to nekome drugom reći.

Mare, 17

Draga Mare, hvala ti na javljanju i žao mi je što se tako osjećaš. Molim te, makni se od tog dečka, blokiraj ga i prijavi za vrijeđanje. Ne odgovaraj mu više. Zamisli što bi sve učinio s tim fotografijama da si mu ih poslala ako je spreman vrijeđati te samo zato što nisi. Dečki najčešće nakon što im djevojke pošalju gole slike počnu tražiti još, a kad djevojkama postane previše neugodno, onda ih počnu ucjenjivati da će te slike objaviti ako ne učine što im kažu. Zato mi je drago što nisi htjela poslati jer bi njegova tortura išla samo još dalje. Preporučam ti da ga prijaviš Centru za sigurniji internet i policiji na Red button. To možeš učiniti anonimno. Njegove poruke screenshotaj kako bi sačuvala dokaze, te ih pokaži svojim roditeljima ili nekoj drugoj odrasloj osobi u koju imaš povjerenja. Nema te čega biti strah jer nisi ništa loše učinili i nisi ni za što kriva. Od roditelja ćeš dobiti najveću podršku i pomoć. Možda će ih isprva to šokirati i potresti kao i tebe, što je normalno, ali sigurna sam da će ti onda pomoći. Ako se budeš jako loše osjećala, obrati se i Hrabrom telefonu i njihovi stručnjaci će ti pomoći s psihološke strane. Možeš im se javiti na anonimnu i besplatnu liniju za djecu na broj 116 111 koja je otvorena radnim danima od 9 do 20 sati. Ako ti je draže tipkati, možeš se dopisivati s njima putem chata radnim danima od 15 do 19 sati, ali i poslati upit na savjet@hrabritelefon.hr na koji ćeš dobiti odgovor u roku od tri radna dana. Također, ako želiš, možeš ga prijaviti osobno policiji, sama ili zajedno s roditeljima, za iznuđivanje dječje pornografije, a onda će ga policija i kazneno goniti, te će mu sud odrediti novčanu kaznu ili kaznu zatvora. Razmisli što želiš učiniti i koliko daleko želiš i možeš ići, ali savjetujem ti da ga u svakom slučaju prijaviš adminima platforme na kojoj ti šalje poruke i da ga blokiraš. Hvala što mi pišeš i imaš povjerenja u mene! Mislim na tebe i nisi sama! Sretno i drži se 🙂 -Ema

Ema Luketin