Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Magic Leon

LEON ZILAVI

Dragi Leone, več skoro 2 godine se borim sa cyberbullyngom od strne 2 dečka. Prije su pisali svašta preko instagrama i facebooka npr. "pederu ubi se", "olakšaj svima i skoči sa zgrade", "ja da sam ti roditelj bilo bi me sram da mi je dijete peder" itd. Da gay sam i možda je pre rano za shvaćat to ali jesam i to znaju moje 2 najbolje prijateljice samo ali to nije bitno sada. Oduvijek sam bio ona pozitivna i smiješna osoba u društvu dok nisam krenuo u 5. razred, onda je sve to krenulo, psihički su me svaki dan zlostavljali na hodnicima škole i na društvenim mrežama. Povukao sam se u sebe, ne govorim više i ne smijem se kao prije, teško se upoznajem sa ljudima i radije bih ostao kod kuće nego išao nekuda sa prijateljima a prije me roditelji nisu u kuću stjerat. Imam social anxiety i nemam više samopouzdanja zbog te dvojice. Nemam više snage za to a roditeljima se bojim reći to sve jer nisam spreman da im kažem da sam gay. Molim te daj mi savjet ili nešto, puno bi mi značilo. Hvala ti od ❤

Luka, 13

Dragi Luka, hvala ti na javljanju i žao mi je što to prolaziš. Savjetujem ti da ipak kažeš svojim roditeljima što se događa jer ćeš se jedino tako osloboditi i moći lakše nositi sa svime jer će ti oni pomoći u tome, a moći će te i zaštititi i obraniti, što sad ne mogu jer ni ne znaju za to. Možeš razgovarati i s razrednicom/razrednikom, ili pedagogom/pedagoginjom i psihologom/psihologinjom škole, budući da se to događa i u školi. Što se tiče dijela koji se odvija na internetu, svakako prijavljuj sve prijetnje i uvrede da se uklone, a screenshotove tih komentara i poruka možeš pokazati odraslima. Neprimjereni sadržaj možeš prijaviti i Centru za sigurniji internet i policiji na Red button. Ako imaš potrebu razgovarati s nekim što se tiče anksioznosti, potičem te da se javiš Hrabrom telefonu jer s educiranim savjetovateljima na Hrabrom telefonu možeš podijeliti sve što te brine. Možeš im se javiti na anonimnu i besplatnu liniju za djecu na broj 116 111 koja je otvorena radnim danima od 9 do 20 sati. Ako ti je draže tipkati, možeš se dopisivati s njima putem chata radnim danima od 15 do 19 sati, ali i poslati upit na savjet@hrabritelefon.hr na koji ćeš dobiti odgovor u roku od tri radna dana. Drži se i sretno!

Magic Leon