Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Pitaj Stručnjaka

STRUCNJAK

Hej, imam problem. Za mene malo veci... Imam fanapge o Dennisu Domianu i primjetila sam da tri isto njegova fanpagea rade grupe di tracaju pojedine osobe, a tu sam se nasla i ja. Smiju mi se zbog edita, kako se ponasam, da osvajam nagradu za najruzniji edit i to. A i smiju se i na to s kim se druzim i razgovaram. Na primjer, ako je ta osoba meni zanimljiva za njih je to jednostavno dosadno. Ne znam sta da radim, a ne movu to sve jednostavno ignorirati. A prije nego sto sam im nesto u vezi tog htjela pisat, sjetila sam se da mogu pitati vas za savjet.

Nebitna, 14

Draga naša, hvala ti što si nam se javila i žao nam je što te ismijavaju. Prije svega, želimo istaknuti važnost uloge tvojih roditelja ovdje, kao i u svemu što ti se događa, bilo u virtualnom ili u stvarnom svijetu. Bilo bi dobro da tvoji roditelji zaprate Dennisa, jednako kao i tvoj fanpage, tako da mogu pratiti što se događa i dati ti podršku kad dođe do takvih situacija. Jer hejtera će, nažalost, uvijek biti. Kad se odlučimo eksponirati javnosti, osim na pozitivne, moramo biti spremni i na negativne komentare. To su prošli i svi naši influenceri i YouTuberi s kojima smo surađivali, tako da je to nešto što se događa svima, neovisno o tome kakav je tko. Moraš znati da problem nije u tebi, nego u ljudima koji se tako ponašaju. Što god i kako god da napraviš, naći će se oni kojima to neće biti dobro, koji će ismijavati ili biti ljubomorni. Potičemo te da te grupe u kojima ismijavaju druge prijaviš adminima, a možeš i Centru za sigurniji internet i policiji na Red button, anonimno. Kažeš da im nešto u vezi toga želiš pisati, ali savjetujemo ti da se ne upuštaš u takva dopisivanja jer se nema smisla spuštati na njihovu razinu. Nemoj se dovoditi u sukobe jer oni se time hrane, tako da ako im pokažeš da su te uspjeli poljuljati svojim riječima i da to tebe boli i vrijeđa, oni će se osjećati kao da su jači. Nemoj im to dozvoliti. Drži se onih koji te podupiru i fokusiraj se na pozitivne komentare i podršku. Dok god svojim objavama nikoga ne vrijeđaš i ne radiš ništa što nije neprimjereno, i mi te podržavamo u tome da radiš ono što voliš i što te čini sretnom!

Pitaj Stručnjaka