Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Pitaj Stručnjaka

STRUCNJAK

6. sam razred i imam 12 godina.Imali smo online nastavu zbog ,,Covid-19". Naravno tu su bile razne grupe u kojima su bili i nastavnici.Da prijeđem na stvar.Djeca iz razreda me odbacuju zbog mog izgleda,zbog toga što svaku godinu budem super-odlična,zbog toga što ne radim svakakve gluposti po školi,a oni to rade i misle da su "neko i nešto" i još milion drugih stvari.Cijelo vrijeme su mi iza leđa pričali o meni,saznala sam sve šta su govorili,ali nije samo problem u tome već oni i u porukama pišu svašta o meni,izbacuju me iz mnogih grupa... U jednoj grupi gdje sam morala biti jer je imala veze sa online nastavom ali u toj grupi nije bilo nastavnika već smo međusobno pomagali jedni drugima,imali smo tu i druge teme osim škole i kad god se ja uključim u tu temu,svi ignoriraju moje poruke ako neko odgovori uglavnom to bude nešto ružno,od teme zavisi šta će napisati. Jednom sam imala situaciju u kojoj sam imala najbolje prijateljice a one su me lagale o svemu.Ovo je samo nekoliko primjera..

Samra , 12

Draga Samra, hvala ti na javljanju. Ovo što opisuješ da prolaziš zvuči grozno. Jako nam je žao što ti se to događa. Svejedno se nadamo da razumiješ da je dobra stvar to što nisi povodljiva da činiš loše stvari samo zato što to neki drugi čine. Čestitke na školskom uspjehu, drago nam je pročitati da si tako odlična i nadamo se da će tako i ostati! Često vršnjaci budu zločesti jedni prema drugima zbog zavisti i ljubomore, pa razmisli o tome kao vjerojatnom razlogu zašto se tako prema tebi odnose. Pitamo se kakav odnos imaš s roditeljima i drugim odraslim osobama u koje imaš povjerenja. Pričaš li s njima o svemu što ti se događa? Ako ne, preporučamo ti da gradite odnos povjerenja i podrške jer će ti u daljnjem razvoju njihova potpora i savjeti svakako trebati. Što se tiče ovih problema u odnosima s vršnjacima, isto bi bilo dobro da s njima o tome razgovaraš, te da ih zamoliš da razgovaraju s razrednikom/razrednicom kako bi se te učenike opomenulo zbog ponašanja. Sve poruke u kojima ti pišu nešto ružno možeš screenshotati i prijaviti, a sceenove pokazati roditeljima i nastavnicima. Svaki neprimjereni sadržaj na internetu isto tako možeš prijaviti Centru za sigurniji internet i policiji na Red button. Također, možeš razgovarati i sa školskom stručnom službom, odnosno pedagogom/pedagoginjom ili psihologom/psihologinjom kad se vratite u školske klupe. Nadamo se da će se situacija čim prije popraviti jer nitko ne zaslužuje da se tako prema njemu odnose. Drži se i sretno!

Pitaj Stručnjaka