Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Pitaj Stručnjaka

STRUCNJAK

Ovako, kao prvo htjela bih Vam se zahvaliti ako primite ovaj mail. Prije godinu dana pid prisilom sam slala jednom decku svoje neprikladane slike i on ih je prvo poslao najfrendici najfrendu i mom susjedu. I sada je rekao da ce ih postavititi na internet, mene je jako strah i razmišljam o samoubojstvu radi njega. Uzasno sam pogrijesila i kajem. Se radi toga molim Vas pomozite mi

Tajči, 15

Draga Tajči, hvala ti što si nam se javila - svaka čast na tome što si uspjela skupiti hrabrosti! Jako nam je žao što prolaziš kroz to, ali nam je s druge strane drago čuti da si tako zrela, odgovorna i pametna, da razumiješ da to možda nisi trebala napraviti. Svejedno, moraš znati da ti u ovom slučaju ni za što nisi kriva. On te tražio te fotografije, a pogotovo ako si osjećala prisilu kao što kažeš, to je jako neugodno i tome je teško onda reći "ne". Sigurni smo da si u tom trenutku vjerovala da će to ostati među vama i da tada nisi ni slutila da bi mogao biti takav da ti time jednog dana prijeti. To je grozno jer nitko ti nema pravo prijetiti niti te ucjenjivati! Savjetujemo ti da prije svega otvoreno priznaš svojim roditeljima ili nekoj drugoj odrasloj osobi s kojom možeš razgovarati u povjerenju, tako da bi imala podršku nekoga od odraslih u svemu tome. Objasni im baš ovako kao što si i nama, a možeš im ovo i pročitati. Zatim tog dečka zamoli da te slike obriše pred tobom i tvojim roditeljima (ako je potrebno, neka tvoji roditelji prvo kontaktiraju njegove) i reci mu da zamoli i ostale kojima je slao da ih obrišu, a ako saznaš da su se pojavile na internetu da ćeš ih prijaviti policiji za raspačavanje dječje pornografije. Ti ni u jednom trenutku nisi pristala da se te fotografije javno objavljuju i to mu moraš dati do znanja. On se ne bi smio tako s time igrati jer zaista može snositi teške posljedice od strane zakona, bilo novčana kazna ili kazna zatvora/popravni dom (ovisi je li još maloljetan). Ponavljamo, moraš biti svjesna toga da nisi kriva u ovoj situaciji i zato te molimo da više ne razmišljaš o samoubojstvu jer je tvoj život puno vrijedniji od toga. Samoubojstvo je konačan čin nakon kojeg više nema nazad. Ako ti bude teško, nemoj razmišljati u tom smjeru, nego se javi nekome s kim možeš o tome popričati, kao što je Hrabri telefon jer s educiranim savjetovateljima na Hrabrom telefonu možeš podijeliti sve što te brine bez ikakvog straha da će netko saznati. Možeš im se javiti na anonimnu i besplatnu liniju za djecu na broj 116 111 koja je otvorena radnim danima od 9 do 20 sati. Ako ti je draže tipkati, možeš se dopisivati s njima putem chata radnim danima od 15 do 19 sati, ali i poslati upit na savjet@hrabritelefon.hr na koji ćeš dobiti odgovor u roku od tri radna dana. Drži se, Tajči! Želimo ti puno sreće i da taj dečko, a i ostali, odmah na prvu molbu izbrišu te slike, pa da sve to čim brže i lakše zaboraviš i kreneš dalje :)

Pitaj Stručnjaka