Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Pitaj Stručnjaka

STRUCNJAK

Već 3 godine trpim psihičko zlostavljanje. Svi me mentalno maltretiraju u razredu. Danas sam pod malim odmorom crtao na ploču i jedar rom iz razreda je došao i počeo me udarati svom snagom. Ostali su šutjeli i gledali. Bavim se onim što se nitko ne bavi u mom razredu (gluma,sviranje i umjetnost). Uživam u tim stvarima. Toliko sam se živcirao zbog tog maltretiranja, da sam već par puta htio učiniti samoubojstvo. Počeo sam se i rezati. Imam 1 prijateljicu i nikog više. Ona je ona prava prijateljica,nqjbolji prijatelji smo već 3 godine i ona sve o time zna. A moji roditelji ne znaju ništa o tome jer im se bojim reci jer se bojim njihove reakcije. Zbog tog zlostavljanja sam se htio promjeniti iz onoga što zapravo jesam, u ono što nisam i da radim ono što ne volim (Nogomet,sport i to).Stvarno bih želio biti prijatelj sa svima njima. Ali ne znam kako. Nadam se da cete mi barem malo pomoci sa savjetom. Hvala u naprijed.

David_8, 13

Dragi Davide, jako nam je žao što ti se to događa, ali hvala ti što si skupio hrabrosti i javio nam se. Isto tako moraš učiniti sa svojim roditeljima. Jednostavno ih zamoli biste li mogli o nečemu razgovarati kad će imati malo vremena i onda im reci ovako kao što si rekao nama. Njihove reakcije se ne moraš bojati, nego lijepo razgovaraj s njima o tome kako bi ti mogli pomoći. Hoćete li zajedno otići razredniku/razrednici, pedagogu/pedagoginji, psihologu/psihologinji, ravnatelju/ravnateljici ili će oni otići sami itd., ali svakako im se obratite za pomoć jer oni tog dječaka moraju zaustaviti. To što se drugi ne umiješaju da pomognu nije lijepo, ali možda se i sami boje da bi onda oni postali mete. Lijepo je što imaš blisku prijateljicu - bolje je imati jednu pravu nego puno površnih. Isto tako je lijepo što se baviš umjetnošću, to je za svaku pohvalu i nemoj se mijenjati zbog tuđe zavisti ili ljubomore. Zabrinjavajuće je to što kažeš da si pokušavao počiniti samoubojstvo i što se režeš. Nadam se da ćeš čim prije uvidjeti koliko vrijediš i koliko je toga lijepo u tvom životu. Ako ti opet počnu navirati takve misli, potičem te da se javiš Hrabrom telefonu jer s educiranim savjetovateljima na Hrabrom telefonu možeš podijeliti sve što te brine. Možeš im se javiti na anonimnu i besplatnu liniju za djecu na broj 116 111 koja je otvorena radnim danima od 9 do 20 sati. Ako ti je draže tipkati, možeš se dopisivati s njima putem chata radnim danima od 15 do 19 sati, ali i poslati upit na savjet@hrabritelefon.hr na koji ćeš dobiti odgovor u roku od tri radna dana. Drži se i sretno!

Pitaj Stručnjaka