Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Pitaj Stručnjaka

STRUCNJAK

Pozdrav, javljam vam se jer ne znam kome da se obratim. Prije otprilike 2 3 mjeseca jednom dečku sam poslala golišave fotografije. Stvarno sam mu vjerovala i voljela ga, ali on je to sve spremio i sad me ucjenjuje. Govori da će to poslati svim mojim prijateljima ako mu i dalje ne budem slala takve fotografije i video. Ne mogu ga prijaviti jer će biti samo još gore. Jako se bojim.

Marija, 17

Draga Marija, oprosti što si čekala odgovor, no imali smo nekih poteškoća s platformom. Jako nam je žao što se nalaziš u toj situaciji i znamo da ti je sigurno teško i da ne znaš kako riješiti taj problem. Širenje tuđih fotografija na kojim se nalaze osobe mlađe od 18 godina bez odjeće smatra se kao dijeljenje dječje pornografije i zbog toga osoba može biti kažnjena (više možeš pročitati na ovoj stranici MUP-a: https://mup.gov.hr/gradjani-281562/savjeti-281567/nasilje-281582/zlostavljanje-suvremenim-tehnologijama-mobitel-i-internet-12214/12214). Također, ako te netko prisiljava da nešto činiš, to je isto tako kažnjivo. Iako ti je sigurno teško to priznati nekome, bilo bi najbolje kada bi sačuvala dokaze tih prijetnji i sve uz pomoć odrasle osobe prijavila policiji. Policija ima posebnu aplikaciju Red Button putem koje možeš prijaviti bilo kakav slučaj vezan uz elektroničko nasilje, a oni će ti se javiti kada provjere ima li osnove za prijavu. Prijavu možeš podnijeti i u bilo kojoj policijskoj postaji. Važno je samo da imaš dokaze - snimke zaslona na kojima se vide te poruke u kojima ti netko prijeti i ucjenjuje te. Nemoj posustati i nemoj se uplašiti tih ucjena već stani tome na kraj. Ako ti bilo kako još možemo pomoći, slobodno nam se javi. I želimo ti svu sreću u rješavanju ovog problema!

Pitaj Stručnjaka