Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Pitaj Stručnjaka

STRUCNJAK

Molim vas za pomoć u vezi svoje kćeri od 9.godina. doživjela je vršnjačko nasilje u školi od strane nekoliko učenica, koje je trajalo gotovo dvije godine prije nego sam saznala na to i obratila se učiteljici. Ona je s razredom razgovarala i na neko se vrijeme sve smirilo pa opet krenulo. Tada je uključen i školski stručni tim ali je sve više manje ostalo na radu u razredu i zapravo se prebacilo sve na osjetljivost moje kćeri. Sada su 4.r i primjećujem da aje isključena iz grupa razrednih, nekad ju ubace u neke grupe za sprdanje pa svi izađu iz grupe i ostave ju samu. Na njene poruke rijetko tko odgovori. Problem nam predstavlja i kad nije u školi, jer jednostavno nitko nam ne želi poslati zadaću. Događa s čak i da se i mene u roditeljskim grupama ignorira. Učiteljici areagira na način da kaže d aje moja kćer preosjetljiva, te na taj isti način o njoj govori pred učenicima, s u isto vrijeme zlostavljače opisuje kao iskrenu djecu iz dobrih obitelji. Ja više ne znam što da napravim.

Key, 35

Poštovana, hvala Vam na povjerenju i na poslanom upitu. Prije svega, jako nam je žao što se Vaša kćer nalazi u takvoj situaciji. Smatramo da bi bilo najbolje prvenstveno prenijeti učiteljici kako se ništa nije promijenilo, te ju obavijestiti kako ćete se obratiti i ravnatelju/ravnateljici te njega/nju zamoliti da se ponovno uključi i podrška stručne službe kako bi se ipak aktivirao slučaj na razini cijele škole. Svakako biste trebali razgovarati s ravnateljem/ravnateljicom i zamoliti ga/ju da postupa prema pedagoškim standardima u takvim slučajevima. Također, savjetujemo Vam da potražite potporu i izvan škole kako bi se vašoj kćerki što prije pomoglo stručnim psihološkim savjetom - obiteljska liječnica vam može nekoga predložiti te vam dati uputnicu. No, najvažnije od svega je da i Vi i cijela obitelj budete tu za svoju kćerku, da ju pratite i podupirete. Nadamo se da smo Vam uspjeli pomoći te da ćete čim prije uspjeti stati na kraj tom problemu. Sretno i slobodno nam se obratite ako ćete trebati daljnju podršku i pomoć!

Pitaj Stručnjaka