Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Pitaj Stručnjaka

STRUCNJAK

Imam jedan problem, jedna moja "prijateljica" mi često piše neke uznemiravajuče poruke...Jedan dan sam na snapchat objavila jedan video, ona mi je napisala da nikog nije briga za to i još neke ružne stvari,zamolila sam ju da prestane ali ona je samo još više to radila.Nadam se da mi možete pomoč.

leni, 10

Draga leni, hvala ti što si nam se javila i žao nam je što ti se to događa. Drago nam je pročitati da si ju zamolila da prestane jer si ispravno postupila. Međutim, s obzirom na to da ona svejedno nakon toga nastavlja činiti elektroničko nasilje, savjetujemo ti da ju blokiraš na Snapchatu i drugim društvenim mrežama ili platformama za dopisivanje na kojima to čini ili bi ti mogla činiti. Sačuvaj uznemiravajuće poruke koje ti je slala (možeš ih screenshotati) kako bi imala dokaza o njenom ponašanju. Pokaži ih svojim roditeljima i razgovaraj s njima o tome. Isto tako, ako ta djevojka ide u tvoj razred ili školu, zajedno s roditeljima ili sama, obrati se i razredniku/razrednici, ravnatelju/ravnateljici ili školskoj stručnoj službi (pedagog, psiholog). Oni su tu za vas učenike i educirani su da vam pomognu, zato se nemoj sramiti otvoreno razgovarati s njima kako bi ti mogli pomoći. Nemoj se bojati ili sramiti pričati o tome jer se svako nasilje mora prijaviti i ne smije se prešućivati. Nadamo se da će učiniti sve što mogu kako bi te zaštitili! Drži se i sretno!

Pitaj Stručnjaka