Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Veronika Rosandić

VERONIKA ROSANDIC

Dečko s kojim sam već pol godine u vezi pitao me da snapam mu svoju golu fotku. Rekao mi je da neće nikom pokazati i vjerovala sam mu jer ga volim i fakat mi je stalo do njega. Fotka je došla do ostalih u razredu i osjećam se užasno. Svi me gledaju, govore da sam drolja, kurva i kad ću njima poslati nešto. Osjećam se užasno, svaki dan doma plačem i starci vide da nisam ok, al ne mogu im reći zašto. Ti si mi kao starija sestra. Pleaseeeeee pomozi!

Maja, 15

Draga Majo, žao mi je što si se našla u toj situaciji i što je dečko iznevjerio tvoje povjerenje. Nažalost, sve što šaljemo preko mobitela može završiti u rukama pogrešnih osoba. Sa slanjem privatnih fotografija moraš biti izrazito oprezna jer ih netko, kao što je to učinio tvoj dečko, može zloupotrijebiti iako je vjerojatno zadnja osoba na svijetu za koju si mislila da će tako nešto napraviti...Svakako traži od dečka da izbriše te fotografije i provjeri je li ih nekome poslao. Ako je to napravio, zamoli ga da on od svih tih osoba također zatraži da ih izbrišu. Reci dečku da je to što je učinio kazneno djelo za koje može odgovarati i da ako sam ne ispravi što je napravio da ćeš njegovim starcima pokazati sve i kakav im je sin. Ako smatraš da se sama ne možeš nositi sa svime, svakako se za pomoć obrati stručnim službama u školi (pedagogu ili psihologu) koji će ti nadajmo se pomoći...ako ne oni, obrati se mami i tati ili starijem bratu ili sestri. Nekome u kog imas povjerenja. Ne trebaš se sramiti svojih postupaka niti misliti da si nešto pogrešno učinila, nisi ni prva ni zadnja kojoj se to desilo – najveću je pogrešku učinio tvoj dečko kada je pokazao te fotografije svojim prijateljima, iako ti je obećao da to neće učiniti. I molim te ubuduće nemoj nikada slati svoje privatne fotografije nikome jer vidiš da svatko može pogriješiti.

Veronika Rosandić