Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Dennis Domian

DENNIS DOMIAN

Imala sam situacije sa cyberbullyingom prije koju godinu ,jedna cura me je vrijeđala i pisala jako ružne stvari o meni i čak je stavljala screenshotove o meni i pisala kako želi da ja umrem,a ovako i dan danas često mi se znaju neke osobe javljati i prijetit ili samo osuđivati me na neki i u nekim stvarima kao na primjer i kako mogu u nekoga biti zaljubljena ,većina ih to osuđuje..prije sam se i rezala često,sad više ne toliko...ali dobro bi mi došli savjeti kako se boriti s nekim komentarima.

Matea, 25

Draga Matea, stvarno mi je žao zbog lošeg iskustva kojeg si imala i hvala ti što si mi se javila. Ako te netko vrijeđa, svakako se prvo požali roditeljima ili nekoj osobi kojoj vjeruješ. Siguran sam da će ti dati dobar savjet i da će ti pokušati pomoći. Sve slučajeve nasilja na internetu (ružni komentari, prijetnje i ostalo što si navela) možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button i Centru za sigurniji internet. Molim te nemoj više pokušavati nauditi sebi, ako ti treba dodatna pomoć, uvijek se možeš obratiti i nekom psihologu. Meni je to pomoglo. Pokušaj nazvati Hrabri telefon, oni ti mogu pružiti podršku koja ti treba, a možeš ostati anonimna. Zlonamjerne komentare izbriši, zanemari, nikada se nemoj upuštati u raspravu s ljudima koji te vrijeđaju jer njih tvoji odgovori hrane i samo će nastaviti. Uz to, preporučam ti da ti prijatelji na društvenim mrežama budu samo osobe koje poznaješ i za koje želiš da te prate. Tako ćeš se okružiti ljudima za koje znaš da te neće vrijeđati ili raditi takve neke ružne stvari.

Dennis Domian