Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Veronika Rosandić

VERONIKA ROSANDIC

*nastavak* o psihičkom maltretiranju. Dosta sam osjećajna, naivna i povodljiva osoba. Uvijek vjerujem u dobro u ljudima ali se na kraju razočaram. Pricala sam o tome svemu sa razrednicom, no nema bas nekog učinka. Također pricam i sa majkom koja ima fenomenalne savjete ali kada me sustignu te situacije il kad sam dovedena pred gotov čin, zaboravim na savjete i samo sutim ali se nakuplja sve u meni. U ove 4 godine srednje, stalno sam na meti od strane istih ljudi i pricala sam sa njima na samo i rekla sam im da prestanu te da cu ih prijaviti nekome i onda se kasnije sa drugima smiju na ono sto sam rekla. Dosta sutim, trpim i promatram ali kad mi kap vode prelije času, počnem se svadat sa njima i zauzmem se za sebe. Inace se dosta ističem u razredu(zbog osobnosti) jer imam svoje ja i znam se zauzet za sebe u svakoj situaciji ali svejedno mene to psihičko nasilje jako povrijedi i uvijek placem doma u svoja 4 zida kad me pukne... pls help me, stvarno sam psihicki umorna od svega i svih..❤️

humski , 17

Draga moja humski, jako mi je žao zbog tvojih “prijatelja” iz škole i situacije u kojoj se nalaziš. Mislim da je odlično to što razgovaraš s mamom i trebaš tako i nastaviti. Pokušaj primjenjivati njezine savjete i uvijek joj se obrati za pomoć. Što se tiče škole, svakako trebaš prijaviti ponašanje tih osoba, ako razrednica ništa ne poduzima onda odi kod ravnatelja. Također, vjerujem da ti školski psiholog može pomoći da lakše prebrodiš te situacije. Ako škola ne pomogne, potraži pomoć psihologa negdje drugdje. Uvijek se možeš javiti Hrabrom telefonu I njiovim stručnjacima. Također, nemoj zanemarivati nasilje na internetu, ono je jednako ozbiljno kao i ovo u stvarnome životu. Ako te netko na internetu vrijeđa I omaložava, I to trebaš svakako prijaviti. Za slučajeve nasilja na internetu možeš se obratiti Centru za sigurniji internet ili MUP-u putem aplikacije Red Button. Ja ti savjetujem da se koncentriraš na sebe, tj. na rad na sebi. Radi na tome da očvrsneš kao osoba, da postaneš “imuna” na takve provokacije jer u životu mnogo puta nailazimo na loše ljude i kada se uspiješ nositi s njima, život će ti biti ljepši.

Veronika Rosandić