Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Veronika Rosandić

VERONIKA ROSANDIC

Moj problem je taj da mene stariji dečki mole tj tjeraju da im šaljem gole slike i sl. jedan dečko 20 i nešto godina srao je o meni da ja tražim sex po mjestu stanovanja i to je objavio na moj Facebook status i rekao da sam ga ja tražila gole slike da on svoje slike pošalje meni, a zapravo je bilo obrnuto, ja se više ne mogu boriti sa time. Ja sam u osnovnoj školi i do sredine 1 razreda srednje škole htjela napraviti samoubojstvo jer nisam imala snage i volje za životom. Hvala ti na pomoći i hvala što si uzela malo vremena da pročitaš ovu poruk. Ivana

Šammy, 17

Draga Šammy, prvo ti želim reći da se ne trebaš sramiti svoga tijela, svi smo mi isti ispod kože i tvoje tijelo nitko ne smije “taknuti, dijeliti” bez tvoje dozvole. Ali nikada nemoj nikome slati svoje fotografije bez odjeće, bez obzira na to tko te to traži. Čak i da se radi o tvojem dečku, takve fotogafije nažalost često kasnije znaju iskoristiti da te ucjenjuju ili povrijede. Osobe koje te to traže odmah prijavi i blokiraj, nemoj s njima nastavljati komunikaciju. Svoje profile na društvenim mrežama postavi na privatno ukoliko to želiš, odnosno da samo osobe koje poznaješ u stvarnom životu i koje želiš da te prate, mogu vidjeti što ti objavljuješ. Ako ti i dalje nastave slati poruke, isto ih prijavi i blokiraj. Nitko te ne smije i ne može natjerati da učiniš nešto što ne želiš. Ako ti netko prijeti, sve slučajeve nasilja na internetu trebaš nekome prijaviti, prvo roditeljima ili nekoj odrasloj osobi kojoj vjeruješ, a kada su ozbiljiji slučajevi tu je i policija kojoj sve možeš prijaviti putem aplikacije Red Button. Za potporu se javi Hrabrom telefonu čiji će ti stručnjaci sigurno pomoći.

Veronika Rosandić