Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Veronika Rosandić

VERONIKA ROSANDIC

Na FB se pojavio profil s mojom slikom i jos jednom muskom osobom. Ispod profia je tekst koji jasno spominje moje ime, ukazuje gdje radim i aludira da sam u vezi s tmom muskom osobom. Cijeli profil je pun slika i objava punih nasilja, perverzije, sex. aluzija, do te mjere gadljivosti koju ne mogu opisati. Osoba koja stoji iza toga je pocela slati zahtjeve za prijateljstva ljudima iz moje radne okoline od koji su mi 3- e to pokazali u nevjerici da imam ista s tim i da nesto poduzmem. Sokirana sam ovim, nikad nista slicno nisam dozivila putem neta, tako da ne znam sta da radim. Mozete li mi dati savjet kako da se obranim od ovog blacenja moje osobe i imena, tj. sta da radim? I vise nego zahvalna na savjetu.

Dalida, 49

Draga moja Dalida, žao mi je da ste se našli u ovoj situaciji. Ovo je ozbiljan problem i kršenje kaznenog zakona jer si javno osramoćena. Kao prvi korak predlažem da podnesete prijavu na FB. U glavnom izborniku kad se otvori vidjet ćete upitnik na desnoj strani. Kliknete na njega i onda vam na dnu nudi !. Kliknite na ! i vodi vas dalje u postupak prijave. U isto vrijeme možete sve opisati i prijaviti na https://redbutton.mup.hr/. Ako znate tko je autor profila možete i direktno podnijeti prijavu u policijskoj postaji. Samo budite uporni! Nitko vas nema pravo vrijeđati na ovaj način! Blokiraj tu osobu na društvenim mrežama i prijavi njegov profil i zatraži da tvoji bližnji naprave isto jer tako FB brže postupa.

Veronika Rosandić