Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Dennis Domian

DENNIS DOMIAN

Dragi Dennise, izabrala sam tebe jer imam problema sa bullying-om. Obratila sam ti se jer imam osjećaj da si se već susreo sa ovakvim stvarima... Ja sam se udebljala i cijeli razred mi se ruga. Sada sam na strogoj dijeti. Jedino me cure s plesa i drugi prijatelji podržavaju. Samo taj razred je problem. Idemo u 6. razred, i mislim da smo dovljno zreli da si međusobno budemo podrška. Neznam što ću, pokušala sam razgovarati s roditeljima ali oni kažu to je samo "Prolazna Faza". Rugaju mi se, tračaju me, komentiraju moje fotke na Instagramu i videe na Tik Toku. Razmišljam da obrišem Tik Tok i Instagram. Neznam što da radim. Možeš li mi pomoći?

Vivi, 11

Draga Vivi, hvala na javljanju i povjerenju! Žao mi je što to prolaziš ali znaj te uvrede ne definiraju tebe kao osobu. Mislim da se trebaš što više okružiti ljudima koji te podržavaju i vole, poput cura s plesa. Ponašanje razreda i sve što ti smeta svakako trebaš prijaviti razredniku / razrednici ili školskom psihologu / psihologinji koji će ti sigurno pružiti potporu. Sve komentare na društvenim mrežama možeš prijaviti i pozvati prijatelje da to iste učine. Što više prijava, administratori će prije ukloniti uvredljiv sadržaj. Ako se i dalje nastavi vrijeđanje na društvenim mrežama, predlažem pauzu i ključanje profila. Ne moraš brisati profile, već uzmi pauzu, napuni baterije i kad se sve stiša i smiri, nastavi s onim što voliš. Svakako bih savjetovao da zaključaš profile kako bi tvoj sadržaj vidjeli samo bliski prijatelji i ljudi kojima vjeruješ. Ako ti je potreban razgovor sa stručnom osobom, potičem te da nazoveš liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 koja je otvorena svaki radni dan od 9 do 20 sati. Javiti im se možeš i putem chata koji je otvoren svaki radni dan od 15 do 19 sati.

Dennis Domian