Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Već 6 godina u školi nekoliko cura iz mog razreda me izbacuju iz zajedničkih aktivnosti te me iskorištavaju. Dečki iz mojeg razreda mi govore da sam glupača te me preko discorda vrijeđaju jer sam niska te mi govore da se ubijem. Prije mjesec dana su me istukli kod parka iz čistog mira dok sam prolazila sa svojim susjedama i malim psom. Stalno u krevet idem plačući. Nesvjesno te zbog ljutnje sam se počela tući po nogama no prestala sam jer me važna osoba potaknula na to. Prije toga svega nakon nekoliko godina prijateljstva ostavila me najbolja prijateljica nisam htjela ići u školu jer me to sve jako pogodilo. Cyber bulyala me preko snapchata i drugih drugih društvenih mreža. Sad opet razgovaramo no jako teško. Stalno provodim vrijeme učeći ili trenirajući moje pse jako sam vezana za njih te ih jako volim Često razgovaram s mamom no ne želim joj sve reći jer me ne shvaća. Ponekad želim skočiti sa balkona svoje kuće. Neznam što da više radim.

Lana, 12

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

U školi me ogovara nekoliko prijatelja ne znam zašto. Čak su napravili grupu gdje me ogovaraju. To sam saznala tako što mi je prijateljica rekla. Više ne želim ići u školu ali me mama i tata tjeraju. Svaku večer kod kuće plačem.

Ani, 11

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

dobar dan kako god, javila sam Vam se zbog jednog razloga...naime u skoli imam jako puno problema od strane djece iz mojeg razreda, neprestano me maltretiraju i rugaju dok nesto ne mogu...ako mi mozete dat savjet bila bi vam jako zahvalna lp.

lorena, 14

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Imam dosta velike probleme i ne znam kako se nosit s time u pitanju je moj razred i grupa na messengeru moj razred je pun narkomana koji puse marihuanu i kad ih u grupi nesto pitam vezano za skolu zeznu me i izbacuju me i vrate nakon nekog perioda lako receno crna ovca sam samo zato sto sam drugaciji od njih imam drugaciji stil oblacenja protiv nasilja sam ne psujem i ne drogiram se kao oni.

Miha, 16

Pitaj Stručnjaka

strucnjak

Dobar dan, danas sam dobila obavjest koja ke potresča meni je svasta dolazilo naprimjer oglasi cura koje traze decka ili koje zele se je**ti neznam kako da drukcije kazem i ka sam to stalno micala i neznam kako naoraviti da mi to ne doslazi i sada mi je doslo da imam neki virus i da ce ove obavjesti biti obavljene na fejzbuk sto sam ja vidjela i neznam kako da to blokiram, strah me jako

Lanaaa, 11

Dennis Domian

DENNIS DOMIAN

Ej Denis prije godinu dana sam se preselio u drugi grad sa mojom obitelji. Naravno tu je usjedila i moja nova škola. Nakon dva mjeseca su počele odvratne šale na moj račun i razna imijavanja preko interneta. Skoro cjeli razred je protiv mene jer sam drugačiji po vjeri. Radili su fotošop na slikama na kojima su me potajno slikali i obajvljivali na internet. To je mogla vidjeti čitava škola, iako su znali da je to fake ipak su me ismijavali jer im je to bilo smješno. Pokušao sam to objasniti mojim roditeljima, ali njih to ne zanima čak me i osuđuju jer misle da sam ja nešto najgore za njih. Jedine tri osobe u toj školi mi potajno pomažu i pokazuju te slike nastavnicima kako bi oni reagovali. Ali koliko sam uspio vidjeti ni od nastavnika nema velike pomoći. Jer oni bi nakon negog vremena nastavili bi po starom. Ako mi tvoji savjeti ne pomognu ja ću morati da završim sa svojim životom, jer ja to više ne mogu trpjeti pogotovo kad nemam nikog pored sebe ko bi mi dao podršku.

Dominik, 15

Dragi Dominik, hvala ti što si mi se javio i prije svega mi obećaj da više nikad nećeš ni pomisliti na tako nešto kao što je gubitak želje za životom. NItko i ništa nije vrijedno takvih misli. Rekao si da imaš nekoliko dobrih prijatelja koji se brinu o tebi i pomažu ti – provodi što više vremena s njima. Slike koje ti šalju ostali vršnjaci spremi i obavezno ih pokaži svojim nastavnicima, a osobito psihologu ili ravnatelju u školi. Oni će poduzeti sve što je potrebno kako bi ti pomogli. Ako te zlostavlja čitav razred, jedno od rješenja je da te ravnatelj prebaci u drugi razred, a ako je potrebno čak i u drugu školu. Osobama koje su bile u sličnoj situaciji to je pomoglo. Iako od roditelja možda do sada nisi dobio podršku, probaj još jednom s njima sjesti, pokazati im sve što ti u školi rade i tražiti ih pomoć. Njima je sigurno stalo do tebe i kad vide što sve trpiš bit će im sigurno žao što ti nisu ranije pomogli. Za bilo kakvu pomoć i savjet, uvijek možeš nazvati i Hrabri telefon za djecu na broj 116 111 koja je otvoren svaki radni dan od 9 do 20 sati. Javiti im se možeš i putem chata koji je otvoren svaki radni dan od 15 do 19 sati. Drži se, budi jak i znaj da sam uz tebe!

Dennis Domian